perjantai 5. tammikuuta 2018

Suolakaramellimuffinit, passionkastiketta ja muuta herkullista



Etsin suolakaramellifondantin ohjetta ja kokeilinkin paria, mutta vaikka kuinka tein tarkalleen reseptin mukaan, kumpikaan ei onnistunut. Sitten päädyin suolakaramellimuffiniin, joka ei ole fondant, mutta saa kelvata paremman puutteessa. Jälkiruokana makea suolakaramellimuffin sai seurakseen kirpeää passionhedelmäkastiketta, marenkia, (kaupan) vaniljajäätelöä sekä karhunvatukoita. Melko juhlavaa.


Suolakaramellifondant/muffinit
(6 normaalikokoista tai 8 pientä)

70 g  paahdettua valkosuklaata
20 g  voita
30 g  vettä
40 g  kermaa
20 g  fariinisokeria
ripaus suolaa

Leikkaa yksi valkosuklaalevy pieniksi paloiksi, levitä palat vieri viereen uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda uunissa 175 asteessa muutamia minuutteja kunnes suklaa alkaa sulaa ja sen väri hiukan tummuu.
Rouhi hienoksi 70 g paahdettua suklaata metallikulhoon. Kiehauta kerma, vesi, sokeri ja voi kattilassa ja kaada suklaan päälle koko ajan sekoittaen. Seos on valmista kun valkosuklaa on sulanut joukkoon. Mausta suolalla. Kaada seos leivinpaperin päälle syvälle lautaselle ja pakasta. Jäätyneenä leikkaa paloiksi. Tästä tulee noin 8 karamellipalaa.

3 rkl  vaaleaa siirappia
1 dl  maitoa
40 g  sokeria
40 g fariinisokeria
100 g  voita
50 g  paahdettua valkosuklaata hienona rouheena
130 g  vehnäjauhoa
1 tl  leivinjauhetta
¼ tl hienoa merisuolaa
1 muna (koko M) vatkattuna


Lämmitä uuni 160 asteeseen ja laita paperivuoat muffinpellin koloihin.

Sulata kattilassa siirappi, maito, sokeri, voi ja valkosuklaa keskenään matalahkolla lämmöllä (tai lasikulhossa mikrossa). Sekoita kunnes kaikki on sulanut tasaisesti. Ota pois lämmöltä ja anna jäähtyä noin 15 minuuttia. Sekoita keskenään jauho, leivinjauhe sekä suola. Kaada voi-siirappiseos jauhojen joukkoon ja vatkaa hyvin sekaisin. Lisää kevyesti vatkattu muna ja sekoita kunnes taikina on tasaista. Täytä vuoat taikinalla melkein täyteen ja lopuksi tökkää jokaiseen taikinaan sisälle yksi sormenpään kokoinen, jääkylmä karamellipala. Paista 20-25 minuuttia ja irrota hiukan jäähtyneinä.

Tarjoa passionhedelmäkastikkeen, vaniljajäätelön, marengin ja karhunvatukoiden kanssa.


Passionkastike

6 rkl sokeria
6 passionhedelmää

Halkaise hedelmät ja lusikoi sisukset kattilaan. Lisää  sokeri ja keitä sekoitellen kunnes kastike alkaa tuntua hiukan paksummalta. Siivilöi siemenet pois ja jäähdytä kastike jääkaappikylmäksi. Jos kastike tuntuu liian happoiselta tai ohuelta, sitä voi korjata sekoittamalla joukkoon pari lusikallista tomusokeria. Muuten tässä kastikkeen täytyy olla aika kirpeää, jotta se jaksaisi tasapainottaa muiden elementtien makeutta.

Ei kommentteja: