sunnuntai 14. tammikuuta 2018

San Choy Bau 生菜包 eli possua salaattikääreessä



San choy bau (tai miten se länsimaisittain pitäisikään kirjoittaa), tarkoittaa kirjaimellisesti salaatinlehteen käärittyä. Tämän kiinalaisen ruoan täytteen voi valmistaa perinteisesti kanan- tai (useimmiten) possunjauhelihasta, tai sienistä – tai näitä yhdistelemällä. Tämä san choy bau on kombo useammasta lukemastani reseptistä raaka-aineiden saatavuuden rajoittein. Yhteistä resepteille oli kuitenkin se, että kaikissa oli vesikastanjaa.

Possupaistos salaatinlehdessä on erinomainen alkuruoka, mutta me halusimme siitä kokonaisen aterian neljälle, joten lisäsimme paistoksen joukkoon kiinalaisia pikanuudeleita. Reseptin kastike antaa annokselle niin paljon makua, että suola- tai pippurimyllyä ei tämän valmistuksessa tarvita. Ainesten esivalmisteluun kuluu aikaa, vaikka varsinainen paistaminen sujuukin hetkessä. Paistoksen voi tehdä wokkipannulla jos sattuu omistamaan sellaisen. Meillä ei ole, mutta ihan tavallinen iso paistinpannu sopii tarkoitukseen oikein hyvin. Jos jokin raaka-aine vaikuttaa oudolta, etniset ruokakaupat yleensä osaavat auttaa asiassa.



San Choy Bau eli possua salaattikääreessä
(neljälle)

250 g  kiinalaisia pikanuudeleita

2 tl  maissitärkkelystä (Maizena)
1,5 rkl  tummaa soijakastiketta
1,5 rkl  osterikastiketta
2 tl  seesamiöljyä
1,5 rkl  tuorepuristettua limettimehua
1,5 rkl  kiinalaista riisiviinaa tai Sakea

2 rkl  ruokaöljyä tai maapähkinäöljyä
2  valkosipulinkynttä
4 cm pätkä  tuoretta inkivääriä raastettuna
400 g  possunjauhelihaa
150 g  siitakesieniä
2  porkkanaa
150-200 g  vesikastanjoita (tölkki)

runsaasti keräsalaattia, sydänsalaattia tms  alustaksi possupaistokselle

iso kourallinen  tuoretta korianteria hienonnettuna
pien punaista chiliä ohuina viipaleina (ei siemeniä!)
4  kevätsipulia ohuina viipaleina
1 dl  maapähkinöitä kevyesti murskattuna (suolapaahdetut sopivat myös)



Murskaa nuudelit hiukan lyhemmiksi ja laita ne kulhoon odottamaan.

Sekoita keskenään kastike eli maissitärkkelys, soijakastike, osterikastike, seesamiöljy, limettimehu sekä sake, ja laita nekin odottelemaan.

Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja raasta inkivääri.
Leikkaa sienet ohuiksi viipaleiksi, suikaloi porkkanat sekä vesikastanjat ja laita ne kaikki yhteen kulhoon.
Erottele salaatinlehdet (vähintään 20 kpl) ja huuhtele ne.

Aseta kaikki ainekset siihen järjestykseen kuin niitä tarvitaan.

Kaada kiehuvaa vettä nuudeleiden päälle ja jätä ne siihen kypsymään.

Kuumenna pannulla öljy ja kuullota siinä valkosipulia sekä inkivääriä noin minuutin ajan. Lisää jauheliha ja paista sitä 2-3 minuuttia. Lisää sienet, porkkanat sekä vesikastanjat ja paistele niitä jauhelihan joukossa 2-3 minuuttia. Lisää kastike ja sekoita se huolella paistoksen joukkoon. Anna kypsyä vielä minuutin tai pari. Lisää lopuksi kypsät, valutetut nuudelit ja sekoittele vielä vähän.

Lusikoi täytettä salaatinlehdille ja viimeistele korianterilla, chilillä, kevätsipulilla sekä rouhituilla maapähkinöillä.


Ei kommentteja: