sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

Argentiinalaiset pitaburgerit




Turun mainiossa kauppahallissa oli lihakauppiaalla tarjolla hevosen jauhelihaa. Ei siis nautana myytyä vaan ihka oikeaa hevosen jauhelihaa. Päätin siltä seisomalta grillata siitä pihvit. Nettiä selailtuani valitsin argentiinalaisen teeman pihveilleni.

Ennen grillausta valmista chimichurri:


Chimichurri

1,5 dl             oliiviöljyä
1 d                 sherryviinietikkaa
1 rkl              sitruunan mehua
1 ruukku       tuoretta korianteria
1 ruukku       tuoretta oreganoa
1 ruukku       lehtipersiljaa
1                    chilipalko
3                    valkosipulinkynttä
1                    salottisipuli
1 tl                suolaa
1/2 tl             sokeria
                      muutama rouhaus mustapippuria myllystä

Silppua tuoreet yrtit (ei varsia) ja hienonna valkosipuli ja salottisipuli. Halkaise chili ja poista siemenet ja hienonna. Tämän kastikkeen ei tulisi olla tulista, vaikka chiliä käytetäänkin. Valitse mieto chili kaupasta.

Mittaa nesteet ja mausteet kulhoon ja sekoita keskenään. Lisää joukkoon silputut yrtit ja sipulit ja sekoita. Jos olet ahkera veitsenkäyttäjä ja silppuat yrtit hienoksi, niin se riittää. Jos olet laiskempi, niin voit sauvasekoittimella tai monitoimikoneella hienontaa lisää. Älä aja liian hienoksi mössöksi, eri osat saavat näkyä.


Jauhelihapihvit argentiinalaisittain
ja burgerit

600 g             hevosen jauhelihaa
1                    keltasipuli hienonnettuna
3                    valkosipulin kynttä hienonnettuna
1                    tuore jalopeno hienonnettuna
                      oliiviöljyä kuullottamiseen
½ + 1 tl         hienoa merisuolaa
1 tl                juustokuminaa
1 tl                kuivattua oreganoa
½ - 1 ruukku tuoretta korianteria hienonnettuna
                      mustapippuria myllystä
Pitaleipiä
rapeaa salaattia
punasipulirenkaita

Kuumenna oliiviöljy, lisää hienonnettu sipuli, valkosipuli ja jalopeno sekä ½ tl hienoa merisuolaa ja kuullota kuutioita öljyssä. Kaada ne kulhoon jäähtymään. Lisää kulhoon jauheliha sekä kuivat mausteet ja hienonnettu korianteri. Sekoita käsin kevyesti niin, että aineet sekoittuvat, mutta älä vaivaa massaa liikaa niin se pysyy kuohkeampana. Anna jäähtyä jääkaapissa ennen kuin muotoilet massasta 5 kpl pihvejä. Pienemmät pihvit kuivahtavat helposti grillissä ja isommat saattavat jäädä raaoiksi keskeltä. Grillaa pihvejä 3-4 minuuttia kummaltakin puolelta. Aika tietenkin riippuu grillisi kuumuudesta.

Leikkaa pitaleivän sivu auki ja laita taskuun salaattia, ohuita punasipulirenkaita, pihvi ja chimichurrikastiketta ja nauti. Käytin kaupasta saatavia valmiita pitaleipiä ja päätin ensi kerralla kokeilla leipoa itse pitat, vaikka ihan hyvältä tämäkin maistui.

Ei kommentteja: